Thursday, September 11, 2008
Hari Terakhir Rakan Gurau Ku...

Masih segar di ingatanku hari pertama rakan gurauku mula bekerja di ofis ni. Working desknya hanya berselangkan semeja, bersebelahan dgn Fza. Hansem dan muda jugak mamat ni. Oooo.. anak ikan.... Putih mcm cina, rambut cacak2 merata arah, bertentangan dgn gravity... Ish..ish..ish... Muda-mudi zaman skarang, ikut identity artis Hong Kong plak. Konon2 perasan “akulah Rain”... Pirraahh... Raut wajahnya di kategorikan ala-ala boleh tahan la... Mata mcm terkecik skit la, mungkin berketurunan cina kot..?? Alis mata ok... Cuma the nose je lah.. Ada campur jawa kot mamat nih..??

Mamat ni takdelah nak bertegur sapa atau berborak dgn kami2 senior di ofis. Kadang2 tanya jg dgn Fza... macamana dgn budak IT baru masuk tu. Tak tau backgroundnye.. jawapannya sama.. tak tau. Seperti biasa, aku meneruskan hidup aku di ofis dgn bergurau a.k.a bergaduh dgn Fza and Rohin. Budak sebelah nun tunduk je ngadap laptop tak endahkan org kat keliling dia. Pelik jg kdg2, sebab lawak2 kami bertiga memang boleh diklasifikasikan sebagai top hitz la jugak. Kelakar juga beb! Tapi masih jugak budak nun di sana tu buat muka straight, takde perasaan. Last2 aku dan Fza buat kesimpulan...mamat ni mmg concentrate buat keje, tak campur dgn org. No nonsense nyer character le tuh..

Aku keje sales. Selalu kat luar, jumpa customer. Balik ofis skejap2 mcm aku le bos kat company tu... Hehe... Tapi tak bos pun, sedar diri lah jugak. One day bila aku balik ofis, Fza tergelak2 cerita pasal mamat sebelah tu... Rupa2nye baru nak blend in dgn ofis. Try test market dulu. Bijak sungguh strateginye. Lama2.. baru lah kami faham yg mamat ni, selama hari ni, duduk di dalam kepompong kebosanan. Bila dah crack kepompong tu, baru lah keluar the true colours in him... Hahaha... Sebelum aku lupa detail pasal budak ni, baik aku tulis pasal dia.

Perkara yang tak akan aku lupakan:

1) Dia suka nyanyi sorang2.

Bab nyanyi ni mmg kelakar sbb dia bole ikut apa saja lagu termasuklah ringtone handfon sesiapa yang berbunyi kat opis tuh. Lagu Uji Rashid pun bole dia layan... Mula2 dia nyanyi perlahan, tapi agaknyer tersyok dgn suara sendiri...dia pun naikkan volume suara dia. Dia tak perasan ker yang Fza boleh dgr. Kdg2 sampai jugak ke telinga aku ni mendengarkan dendangan nyanyian dia yang ala2 merdu la konon. Tapi dgn tiba2 jugak dia bole terperanjat sendiri dan stop nyanyi. Kitaorg buat tak tau je.. Muka control gelak beb!! Tak tahan perut tengokkan telatah budak nih..

2)Posisi berlainan ketika duduk atas kerusi.

Favourite posisi dia yg aku selalu perasan, suka naikkan 1 kaki atas kerusi. Dagu dia landing atas lutut, ngadap laptop. Tapi yang paling klasik pernah ku lihat – dia bersimpuh atas kerusi beb!! Waahhh..mcm perempuan melayu terakhir! Hehe.. bila kitaorg kutuk dia.. alasan yang diberikan – “lenguhlah kaki ni”...

3) Cara menaip keyboard computer

Masa lepas2 sekolah dulu, aku sempat la juga belajar menaip. Tapi cikgu aku takde la ajar mcm cara budak tu menaip. Memang dia ni org seni agaknye... Ala2 Richard Clayderman main piano la. Nak tekan satu button kat keyboard pun tinggi semacam melatun2 jari dia. Huuu... nak minta turunkan ilmu la...

4) Saputangan hijaunyer

Budak ni masih budak hingusan lagi... mana tak nya.. selalu bw saputangan towel kecik hijau dia. Warna hijau tu pulak sebijik mcm corporate colour ofis aku. Striking beb! Pagi2 mesti lap hidung dia. Srot sret, srot sret... Esoknyer pun sama, srot sret, srot sret.. Lusanyer pun sama, srot sret, srot sret... Eh?? Mamat ni cuci saputangan tu every nite ker?? Aku pun memberanikan diri bertanya. “Beb, lu nyer saputangan hijau tu dah cuci ke belum?”.... Dia terrrdiam... Lepas tu dgn cerianyer dia menjawab,”Saputangan ni dah kering la..takyah cuci..” Nak terjojol mata aku terkezut! Rupa2nyer, member basuh seminggu sekali jer... Laa... Lama2, kitaorg tengok saputangan dia dah lusuh dah. Tak striking mcm 3 minggu sebelum ni... Fza pun kesian dan menghadiahkan towel kecik warna kuning... Sebagai gentian... Itupun sama, seminggu sekali jugak basuh... Speechless...

Aku ni kuat menyakat dia, sbb dia ni kuat terkezut. Bila dia mengadap laptop tu bukan 100% buat programming pun... hehe... update blog rupanyer... mcm aku ler jugak... Tapikan bila mamat nih concentrate, tak boleh dah toleh kiri kanan... inilah masa keemasanku... Aku pasang strategi, senyap2 gi belakang dia...aku goyang kerusi dia kuat2.... Waaahh.. Penah tak sesiapa tengok biawak terkejut masa lintas jalan... Sebijik SIOTTT!!!

Wassalam... Min, i am going to miss you. The 3 of us are going to miss you... May you achieve what you dream of and marry the girl you love... Be positive and stay healthy. I think, with the new raise you’re getting, please buy a dozen handkerchiefs... please...

posted by Insan Bokoh @ 6:26 PM   11 comments
Wednesday, September 10, 2008
Teringat (In memories of Abang)

Gendang-gendut tali kecapi

Kenyang perut suka hati...

Teringat perut, teringat abang... Hehe...


Gunung daik bercabang tiga

Teringat gunung, teringat abang...


Lari macam ribut,

Tertonggeng macam siput...

Teringat siput, teringat abang... Sebab bw kete slow gilezzz... Tdo la macam nih! Tak adventure sioot!


Asam garam di laut sanggup ku telan,

Teringat telan, teringat abang... Haha.. Abang takder gigi, tak sempat kunyah, dah telan...

Teringat telan, teringat abang... Sbb, confirm abang eja telang.. org ganu lah katakan... Hahahaha...


Serampang dua mata,

Teringat mata, teringat abang... You have the most dreamy eyes. Tak pernah ada api kemarahan pada pandangan mata abang... My McDreamy...


Bercanda di pasiran pantai,

Kita bersama memadu asmara,

Cinta setia,

Teringat pantai, teringat abang... Date kita yang pertama di luar kebiasaan... Kali pertama abang tunjukkan pada Nina... Kelipan cahaya... Allah maha kuasa.


Klasik FM,

Segalanya disini menggamit memori,

Teringat klasik fm, teringat abang... Suka tau dengar lagu stone age! Ngantuk laa... zzzzzz...

Labels:

posted by Insan Bokoh @ 8:38 PM   4 comments
Pujukan Hati
Kisah hidup aku berbeda. Kisah hidup aku serba tidak sempurna. Ada saja kekurangan dan tidak kesampaian. Sepanjang perjalanan hidup, ada saja roadblock, ada saja penghalang. Kadang2 terfikir juga, apa kurangnya aku dan yang lain. Mulut aku tak terkata. Semuanya ku simpan di hati. Tapi semakin hari, hati semakin meronta, meminta ketenangan.

Umur yang sudah ku kira matang, semakin meningkat setiap saat, setiap detik. Banyak juga kenangan dan memori... yang gembira, yang duka, yang mencabar, yang tak disangka...

Pada satu ketika dulu aku ni unstoppable. Keep on going...keep on pushing to move forward. .. Think positive Na.. I always said to myself. Always look at a brighter side.

For me, a brighter side is always complemented by dark and gloomy moments. Moments that i wish does not happen, that does not pass in front of me, sweeping me along to taste the cold feelings. Feelings that weakens me day by day, night by night.

Sekarang aku dah mula merasa letih. Letih dengan diri sendiri, letih dengan nasib, letih dengan orang. Jangan sampai ke tahap aku tak ingin toleh ke belakang mengimbas sejarah yang di lalui. Jangan lah sampai aku mula merasa bosan untuk hidup mara ke hadapan... seperti orang kehilangan arah tumpuan. Aku bukan si lalang.

Orang kata lalang tak mempunyai pegangan, kadang-kadang ke kiri, kadang-kadang ke kanan – mengikut arah angin. Padaku... lalang tidak punyai kemampuan kendiri. Dengan berbekalkan asas yang lemah dan daun lebih panjang dari batang yang menegakkannya... Strukturnya lemah. Dia longlai. Apabila di sapa sang angin, lalang pasrah dan memberi lalu... Akur angin lebih gah darinya...

Tapi.. aku tau... aku bukan lalang. Aku diberi akal fikiran, sifat terulung yang Allah berikan pada manusia. Senjata utama hambanya...

Setiap hari aku cuma boleh berdoa, memohon pada Allah untuk memberi aku ketabahan dan ketenangan. Ya Allah... kuatkanlah iman ku kepada mu... dekatilah hati ku kepada mu... selamatkan aku dari segala keburukan dan kejahatan, baik di dunia atau di akhirat... Berkatilah aku sebagai hambamu di dunia ini... Rahmatilah aku senantiasa... Engkau saja yang boleh membantuku... Engkau saja yang boleh melihat zahir dan batin ku... Kepadamu aku redha dengan ketentuan mu...

Inilah saja pujukan untuk hati yang parah... Dalam tangisan... hanya Allah yang tahu... Dengan berbekalkan sepasang kaki pemberian tuhan ini... aku tetap akan melangkah, walaupun sedikit, walaupun tak jauh... Aku tetap tidak akan berhenti melangkah kehadapan... mencari ketenangan abadi... untuk diriku...


Tatkala hari menjadi hiba,

Tatkala angin mula datang menyapa,

Sang lalang menjadi ketakutan,

Sang lalang akan di pinggirkan...

Aku tak ingin menjadi lalang,

Lemah dan longlai,

Menjadi pak turut,

Menjadi pengecut...

Nina,

Be strong wherever the storm may be...

Have courage whenever your days are gloomy...

For every single detail in your life are mostly temporary...

Be patience and strong...

Don’t think meteor is falling,

Instead, think of a shooting star,

Carrying your prayers,

The significance is yet to come

Coming at your way...

In God’s will.


Moral of the story: Always think of glass half full...not half empty. (A reminder to myself)

Labels:

posted by Insan Bokoh @ 8:30 PM   4 comments

about me
My Photo
Name:
Location: Johor, Malaysia

Life is short and sweet, if you play the cards well.



My Wish

What i write in here is only an expression of my mind. I would rather say it in words rather than spitting it out outward. Coz, i know, my mouth is unstoppable. Terlajak perahu boleh di undur... Terlajak kata, sendri mau ingat... Insan Bokoh reserves the contents in this blog for personal use only.

Title
Archives
Sekadar Hiburan






Words of Wisdom

Everyone thinks of changing the world but no one thinks of changing himself.

Put On A Smile

There was a blonde, a brunette, and a red head escaping from jail. The brunette ran up a tree and a police officer yells "who is there?" and the brunette says "tweet tweet". So the police officer walks away. Then, the redhead runs up the tree and the police officer says "who is there?" and the red head says "meow" so the police officer walks away. So the blonde runs up the tree and the police officer says "who is there?" the blonde says "moooo"

Psychiatrists At Work

Links